A szervezet energiatermelése

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe a szervezet energiatermelésében
és a jó közérzet fenntartásában

Huskisson és Maggini a „The Journal of International Medical Research” folyóiratban megjelent vizsgálatából kiderül: „Az orvosok gyakran találkoznak olyan betegekkel, akik fáradékonyságról, fáradtságról és alacsony energiaszintről panaszkodnak. Ha nincs a háttérben betegség, akkor a vitaminok és ásványi anyagok hiánya okozhatja ezeket a tüneteket. Kutatások alapján kockázati csoportnak minősülnek nem csak az idősek és a terhes nők, de a fiatal felnőttek, ezen belül is gyakran a nők, akik életstílusuk miatt nagy igénybevételnek vannak kitéve, akik fizikailag aktívak és táplálkozási szokásaikat rossz választások és/vagy rendszeres diétázás jellemzi. A mikrotápanyag-pótlás enyhítheti a hiányokat, de a kiegészítőket megfelelő ideig kell szedni.”

A 20. század második felében végzett kutatások drámai módon kibővítették ismereteinket a sejt szintű energiatermelés biokémiai folyamatairól és igazolták sok vitamin és ásványi anyag alapvető szerepét – mint koenzimek és kofaktorok – ezekben a folyamatokban. Felismerték, hogy a mikrotápanyagok hiánya károsíthatja a sejt szintű energiatermelést, aminek eredményeként a fáradtság és energiahiány tünetei jelentkeznek.

A szervezet anyagcsere-folyamatait működtető energia az ételből származik, amit megeszünk. Ahhoz, hogy a táplálékban lévő energiaforrások energiává alakuljanak át, sok mikrotápanyagra van szükség!

A nagyfokú vitaminhiány súlyos következményeit már több mint száz éve felismerték. A jobb általános táplálkozás és mikrotápanyag-bevitel következtében, a kockázati csoportokban a hiánybetegségek, így például az angolkór, a pellagra, a skorbut és a beriberi ma már viszonylag ritkák, legalábbis a fejlett világban. Az elmúlt két évtizedben azonban számos kutató vezette be újra a marginális mikrotápanyag-hiány fogalmát, amit először Pietrzik javasolt 1985-ben. Ez megmutatta, hogy jóval azelőtt, hogy a klinikai tünetek megjelennének, a mikrotápanyag-hiányok progresszíven alakulnak ki több stádiumon keresztül. Marginális hiányok az elégtelen mikrotápanyag-bevitel nyomán alakulhatnak ki, amit a rossz étrend, a felszívódási zavarok vagy a rendellenes anyagcsere okoznak.

Ideális esetben az elégséges és kiegyensúlyozott étrendnek a teljes mikrotápanyag-igényt le kell fednie. A lakosság több szegmense sajnos még a fejlett országokban sem jut hozzá az esszenciális vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz az étrendből. Sok lakossági csoport fokozott kockázatnak van kitéve a nem megfelelő mikrotápanyag státusz szempontjából, általában a nem elégséges bevitel miatt, amit a testsúlycsökkentő diéták, a nem elégséges és/vagy nem kiegyensúlyozott táplálkozás, az evési zavarok, vagy a kimerítő időszakok, így például az intenzív testmozgás vagy az érzelmi és/vagy fiziológiás stressz okoz. A megnövekedett igények nem megfelelő vitamin- és ásványianyag-státuszt is eredményezhetnek; például ahogy a terhesség és szoptatás során, a növekedés idején, az idősebbekben, dohányzókban és krónikus alkoholbetegekben, valamint bizonyos háttérbetegségekben szenvedő betegekben előfordulhat.

Még az egyébként „egészséges” egyéneket is fenyegetheti a kockázat az életstílushoz kapcsolódó faktorok miatt.

A fiatal és középkorú felnőttekre manapság jellemző a nagy munkahelyi nyomás vagy a család és a munka kettős terhe, nekik mindig kevés az idejük. Ebben a csoportban a nem megfelelő mikrotápanyag-státusz kockázata gyakran az életstílussal összefüggő viselkedés, így például az elsietett étkezések, az egészségtelen étrendi választások, a krónikus vagy időszakos diétázás, és a stresszel összefüggő viselkedés, így például a dohányzás, a túlzott alkohol- és kávéfogyasztás eredménye. Még az enyhe mikrotápanyag-hiányok is a jó közérzet hiányához és általános fáradékonysághoz, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képességhez és a mentális folyamatok (pl. memória, koncentráció, figyelem és hangulat) károsodásához vezethetnek. Egyes friss vizsgálatok szerint bizonyos vitaminok optimális bevitele is lényeges fontosságú lehet az egészség hosszú távú fenntartásához és betegségek, így például a csontritkulás, a koszorúér-betegség és a rák megelőzésének elősegítéséhez!

A nem megfelelő mikrotápanyag státusz kialakulásához ugyan több hét kell, de ha megtörtént, akkor ugyanolyan hosszú időbe telhet a szervezet tartalékainak feltöltése!

Az elégtelen mikrotápanyag-bevitel, vagy a fokozott igények károsíthatják az egészséget és növelik a fertőzésekre való hajlamot, de fáradtságot, energiahiányt és a koncentrációképesség romlását is előidézhetik. Az ismert kockázati csoportok, így például az idősebbek mellett a fiatal és középkorú felnőttek is olyan csoportot alkotnak, akiknél fennáll az elégtelen mikrotápanyag-bevitel kockázata. Ezek gyakran nők, akiknek az életstílusa nagy igénybevételt jelent, akik fizikailag aktívak és táplálkozási szokásaikat rossz választások és/vagy rendszeres fogyókúrázási próbálkozások jellemzik.

Annak fényében, hogy milyen fontosak a mikrotápanyagok az energiametabolizmusban és hogy mekkora a nem megfelelő mikrotápanyag státusz kockázata az egyébként egészséges emberekben, javasolt a multivitamin-ásványianyag-kiegészítés az olyan betegeknél, akik krónikus energiahiányra panaszkodnak, és akiknél kizárták a háttérbetegséget.” (Huskisson, 2007)

Forrás:

E. Huskisson, S. Maggini és M. Ruff – A vitaminok és ásványi anyagok szerepe az energiametabolizmus és a jó közérzet terén (Megjelent: The Journal of International Medical Research/Nemzetközi Orvostudományi Kutatási Folyóirat, 2007; 35: 277-289.)

A SUPRADYN AJÁNLJA

 • Supradyn Immune Kids

  A Supradyn Immune Kids vitaminokat és nyomelemet tartalmazó étrend-kiegészítő.

  Tovább a termékhez
 • Supradyn Immune pezsgőtabletta

  A Supradyn Immune pezsgőtabletta vitaminokat és nyomelemet tartalmazó étrend-kiegészítő.

  Tovább a termékhez
 • Supradyn drazsé

  A Supradyn drazsé vény nélkül kapható gyógyszer, amely 12 vitamin és 8 ásványi anyag, illetve nyomelem kombinációját tartalmazza.

  A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét.

  Tovább a termékhez
 • Supradyn Energia filmtabletta

  13 vitamin, 9 ásványi anyag/nyomelem koenzim Q10-zel

  Tovább a termékhez
 • Supradyn Energia Plus pezsgőtabletta

  Supradyn Energia Plus multivitamin, ásványi anyag, koenzim Q10 tartalmú, narancs és maracuja ízű étrend-kiegészítő pezsgőtabletta, édesítőszerekkel.

  Tovább a termékhez
 • Supradyn Energia 50+ filmtabletta

  Egészségünk megőrzése mindnyájunk számára fontos, különösen 50 éves kor felett. Az idősödő szervezet már kevésbé képes hatékonyan védekezni az oxidatív stressz (azaz a sejtkárosító hatású szabad gyökök) ellen, így szükségessé válik a külső támogatás.

  Tovább a termékhez
 • Supradyn Kids

  A Supradyn Kids egyedülálló, célzott összetétele együttesen támogatja az idegrendszert és az immunrendszert, finom gyümölcsízű figurái pedig élvezetessé teszik a vitaminfogyasztást kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

  Tovább a termékhez

VITAMINKERESŐ

A vitaminok és az ásványi anyagok nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

Az emberi szervezet nem képes előállítani őket (a D- vitamin kivételével, ami főként UV sugárzás hatására termelődik), ezért a táplálkozás során kell a szervezetbe juttatni a létfontosságú anyagokat.

Tovább a vitaminkeresőhöz

A Supradyn Energia multivitamin, ásványi anyag, koenzim Q10 tartalmú étrend-kiegészítő filmtabletta. A Supradyn Energia Plus multivitamin, ásványi anyag, koenzim Q10 tartalmú, narancs és maracuja ízű étrend-kiegészítő pezsgőtabletta, édesítőszerekkel. A Supradyn Energia 50+, a Supradyn Immune pezsgőtabletta, valamint a Supradyn Immune Kids gumivitaminok vitaminokat és nyomelemet, a Supradyn Kids vitaminokat, omega-3 zsírsavat és kolint tartalmazó étrendkiegészítő készítmények. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

KVÍZJÁTÉK

Játsszon velünk és tudjon meg többet a vitaminokról, ásványi anyagokról és ezek fontosságáról! Tovább a kvízjátékhoz