ENERGIA MAGAZIN

A fáradtság okai

“Olyan fáradt vagyok!” Milyen gyakran hangzik el ez társunk, gyermekünk, kollégánk vagy barátunk szájából! A kimerültség és fáradtság gyakori probléma, amelynek számos oka lehet. Fontos, hogy először is kizárjuk az orvosi okokat, hiszen a kimerültség gyakran valamely betegség velejárójais lehet. Állhat a háttérben. A nem eléggé pihentető alvás, szokatlan erőkifejtés, a testmozgás hiánya, az évszakok változása vagy a nem megfelelő étrend. A kimerültség lelki eredetű is lehet, és szorongásban, stresszben és demotiváltságban is megnyilvánulhat.

Vessünk egy pillantást a kimerültség gyakori típusaira és tüneteire.

Ikon 1

Munkahelyi kimerültség

A gyakori fáradtság a munkával is összefügghet. Hiába okoz örömet a munkánk, néha nem tudunk kiszakadni belőle. Az, ha hazavisszük a munkát, problémáink vannak a munkahelyi nyomás kezelésével, túl sok kávét iszunk vagy futtában kapjuk be az ebédet, mind-mind felelős lehet a fáradtságért. A munkával összefüggő kimerültség tünetei közé tartozik az összpontosítási nehézség, a feledékenység, a hatékonyság romlása, az ingerlékenység és a társaságkerülő magatartás.

Ikon 2

Sportolás utáni kimerültség.

A testmozgás jót tesz az egészségnek, ugyanakkor a szervezet tápanyagigényét is növeli. Ha nem gondoskodunk az elegendő tápanyagbevitelről, az kimerültséget és extrém fáradtságot okozó egyensúlyzavarhoz vezethet. A magnézium és a vas például olyan alapvető ásványi anyag, amely az energiatermelésben játszik szerepet. További ok lehet a testmozgás előtti, közbeni vagy utáni folyadékbevitel hiánya, a túledzés, vagy a nem megfelelő edzésidő. A sportolás utáni kimerültség erőtlenségben, görcsökben, vagy regenerálódási nehézségben nyilvánulhat meg.

Ikon 3

Évszakokkal összefüggő kimerültség.

Ez gyakran ősszel és télen jelentkezik. A kimerültségért a D-vitamin hiánya a felelős. Ha nem töltünk elég időt a szabadban, a bőrünket nem éri elegendő napfény az megfelelő mennyiségű D-vitamin termeléséhez. Emellett télen megváltoznak a szokásaink, lelassul az életritmusunk, előfordulhat, hogy nem jutunk elegendő friss gyümölcshöz és zöldséghez a szükséges vitamin- és ásványianyag-bevitelhez. Mindez teljesen normális. Ha viszont szokatlan kedvtelenséget érzünk a szabadidős tevékenységek iránt, kerüljük a társasági eseményeket, nincs energiánk, vagy rögtön megbetegszünk, amint hidegre fordul az idő, akkor előfordulhat, hogy évszakokkal összefüggő kimerültségben szenvedünk.

A fenti kimerültség és fáradtság oka az életmódunkban, a szezonális viszonyokban vagy a konkrét körülményekben keresendő, és bizonyos változtatások révén befolyásolható. Emellett ismert viszont egy krónikus kimerültségként ismert szindróma is, amely évekig tarthat, és állandó fáradtságot okozhat. A kimerültség valósággal letaglózza a beteget, és minden elevenségtől, erejétől és energiájától megfosztja. Ilyenkor még a szokásos feladatainkhoz is túl fáradtak vagyunk, és akár ok nélkül is könnyen kimerülünk. Egyéb tünetek:

  • általános fájdalom, illetve izom- és ízületi fájdalom,
  • szellemi kimerültség, szorongás és depresszió,
  • gyakori fertőzések,
  • szédülés és
  • csökkent libidó.

Nem vezethető vissza egyetlen okra – több tényező is szerepet játszhat a kialakulásában. Kiválthatja vírusos megbetegedés, így például megfázás vagy in"uenza, vagy stresszes esemény is. A betegséget in"uenzaszerű tünetek kísérhetik, amelyek alvászavart is okoznak. Emiatt a szervezet nem tud regenerálódni, ez pedig csökkent tápanyag-felszívódáshoz vezethet.
A közönséges fáradtság néhány egyszerű módszerrel legyőzhető.

Ikon 1

Alvás.

A rendszeres, legalább 7-9 órányi alvás segít a szervezetnek feltöltődni, így minden nap energiával telve ébredhetünk.

Ikon2

Testmozgás.

Az emberek sokszor mondogatják, hogy túl fáradtak a testmozgáshoz, pedig a testmozgás bizonyítottan energiát ad. Ha nincs kedvünk hosszú futáshoz vagy kimerítő edzőtermi órákhoz, akár egy 15 perces séta is segíthet a kimerültség legyőzésében.

Ikon3

Egészséges táplálkozás.

Az állandó fáradtság leküzdéséhez célszerű a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó gyümölcsöket és zöldségeket beiktatni az étrendünkbe. Télen válasszunk D-vitaminban gazdag ételeket. Ha sokat mozgunk, olyan ásványi anyagokkal erősítsük szervezetünket, mint a magnézium vagy a vas. Több energiát B-vitamin forrásokból nyerhetünk. Még egészséges táplálkozás esetén is előfordulhat, hogy szervezetünk egyes vitaminokban és ásványi anyagokban hiányt szenved, például azért, mertegyes gyümölcsök szezonálisak, és különböző mennyiségben tartalmazzák a tápanyagokat. Segíthet, ha kiegészítésképpen Supradyn Energia fillmtablettát vagy Supradyn Energia Plus pezsgőtablettát fogyasztunk.

Ha a fáradtság nem múlik el és úgy véljük, semmi sem segít, érdemes orvoshoz fordulni, aki megvizsgálja, hogy nem áll-e valamilyen betegség a háttérben.
* Kennedy DO, Stevenson EJ, Jackson PA, et al. Multivitamins and minerals modulate whole-body energy metabolism and cerebral blood-"ow during cognitive task performance: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Nutr Metab (Lond). 2016;13:11.

A Supradyn Energia multivitamin, ásványi anyag, koenzim Q10 tartalmú étrend-kiegészítő filmtabletta. A Supradyn ENERGIA multivitamin, ásványi anyag és koenzim Q10 tartalmú, narancs-marakuja ízű pezsgőtabletta édesítőszerekkel étrend-kiegészítő készítmény. A Supradyn Energia 50+ filmtabletta, a Supradyn Immune pezsgőtabletta, valamint a Supradyn Immune Kids gumivitaminok vitaminokat és nyomelemet, a Supradyn Kids vitaminokat, omega-3 zsírsavat és kolint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények. A Supradyn Immune Junior narancs ízű puha karamella étrend-kiegészítő készítmény. 
 

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.