TÁPLÁLKOZÁS OKOSAN

A gyermekek vitamin- és ásványianyag-szükséglete

A növésben levő gyermekeknek energiára van szükségük. Sok mindennel foglalkoznak, iskolába járnak, házi feladatot írnak, különórákra járnak, sportolnak, játszanak – ennyi aktivitáshoz rengeteg energia kell. Ahhoz, hogy a fiatal szervezet elő tudja állítani ezt az energiamennyiséget, vitaminra és ásványi anyagokra van szüksége. Ezek az anyagok megtalálhatók az elfogyasztott ételben. Minden vitaminnak és ásványi anyagnak más a feladata; ezeknek köszönhető, hogy a gyermek szervezete megfelelően működik, és így a gyermek egészségesen növekszik, fejlődik. Ideális esetben az egészséges, kiegyensúlyozott étrend biztosítja az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot. De a valós helyzetek néha távol állnak az ideálistól…  A gyermekek vitaminhiányának sokféle oka lehet, például kialakulhat betegség vagy valamilyen étrendi korlátozás miatt, illetve akkor is, ha a gyermek nagyon válogatós vagy egyszerűen csak hirtelen megnőtt. Az ilyen esetekben segíthetnek a vitaminkészítmények.

A gyermekeknek ugyanazokra a vitaminokra és ásványi anyagokra van szükségük, mint a felnőtteknek, csak kisebb mennyiségben. A tápanyagszükséglet függ a gyermek aktivitásától, korától, nemétől, testmagasságától és testtömegétől, és a növekedése ütemétől. Gyermekkorban különösen nagy jelentősége van a csontépítést és az agy fejlődését segítő tápanyagoknak.

Nézzük, melyek azok a vitaminok és ásványi anyagok, amelyek különösen fontosak a gyermek egészséges fejlődéséhez:

A-vitamin

A-vitamin

Az A-vitaminnak fontos szerepe van a látásban, különösen az éjszakai látásban. Az immunrendszer működését is támogatja. A gyermekek jobban ki vannak téve a fertőzéseknek, mert sok időt töltenek zsúfoltabb, zárt helyeken, például az iskolában,tömegközlekedési eszközökön – de a plázázás sem kivétel…. A gyermekek esetében nehéz megelőzni a betegségek kialakulását, részben azért, mert sok más gyermekkel érintkeznek, részben pedig azért, mert az immunrendszerük még fejlődik. Ha támogatni szeretné gyermeke látását és immunrendszerét, gondoskodjon róla, hogy étrendjében szerepeljenek A-vitaminban gazdag ételek.

A-vitamint tartalmazó ételek: édesburgonya, spenót, répa, paprika, mangó.

B-vitamin

B-vitamin

B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és a folsav alkotja ezt a vitamincsaládot. Fontosak az anyagcsere, az energiaellátás és az idegrendszer szempontjából. A B6- és a B12-vitamin szervezetben az oxigént szállító vörösvértestek termelődésében is fontos szerepet játszik.

B-vitaminokat tartalmazó ételek: hüvelyesek, hal, tojás, tejtermékek, zöld leveles zöldségek.

C-vitamin

C-vitamin

A C-vitaminra például azért van szükség, hogy a szövetek, köztük pl. az íny, a csontok és az erek szerkezete  ép legyen. A C-vitamin az immunrendszer normál működéséhez is elengedhetetlen.

C-vitaminban gazdag ételek: piros- és zöldpaprika, kivi, brokkoli, eper.

D-vitamin

D-vitamin

D-vitaminra csontok és a fogak felépítéséhez van szükség. Segíti a kalcium felszívódását is. Ha közvetlen napfény éri a bőrt, akkor ott itermelődik D-vitamin.

D-vitamint tartalmazó ételek: zsíros húsú halak (lazac, tonhal, makréla), illetve kisebb mértékben a marhamáj és a sajtok.

E-vitamin

E-vitamin

Az E-vitamin segíti megvédeni a sejteket és szöveteket az oxidatív károsodástól.

E-vitamint tartalmazó ételek: napraforgómag, dió- és mogyorófélék, spenót, kivi.

Kalcium

Kalcium

Ez az ásványi anyag a csontok és a fogak legfontosabb építőeleme. Kutatási eredmények szerint minél ”alaposabb” a csontépítés gyermekkorban, annál nagyobbak lesznek a tartalékok, amikor idősebb korban elkezdődik a csontvesztés.1

Kalciumban gazdag ételek: tejtermékek, kel, kínai kel.

Vas

Vas

Erre az ásványi anyagra a vörösvértestekben van szükség ahhoz, hogy a levegőből belélegzett oxigént el tudják szállítani; a tüdőből a test többi részébe.

Vasat tartalmazó ételek: osztriga, fehér bab, lencse, spenót, marhahús.

Omega-3

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak közülük is elsősorban a DHA részt vesznek az agy szerkezeti felépítésében és így az agyműködésben is. Az omega-3 zsírsav sok szempontból fontos gyermekkorban, a szem és az agy fejlődéséhez is hozzájárul. Egyes kutatások kapcsolatot találtak például a kisgyerekkori megfelelő omega-3 zsírsav fogyasztás és a a fejlettebb intelligencia és társas készségek között2. Emellett a viselkedési probléma és a fejlődésbeli elmaradás esélyének csökkenése is látszott.3

Omega-3 zsírsavat tartalmazó ételek: hal (különösen a zsíros húsú halak) és tenger gyümölcsei, dió- és mogyorófélék, magok, növényi olajok.

Kolin

A kolin vitaminszerű tápanyag. A szervezetnek szüksége van rá az agyi funkciók, köztük a memória szempontjából fontos acetilkolin termeléséhez.

Ha a gyermek étrendje kiegyensúlyozott, változatos, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, akkor ezekből a tápanyagokból megfelelő mennység jut a szervezetébe. Ön bizonyára mindent megtesz a gyermekei egészségéért, de bármennyire is odafigyel, néha nagyon nehéz elérni, hogy mindig a megfelelő ételeket egyék a megfelelő időben és megfelelő mennyiségben. Mikor lehet szüksége gyermekének vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőre?

  • Ha a gyermek válogatós, étrendje nem kiegyensúlyozott, nem fogyaszt rendszeresen teljes értékű, friss alapanyagokból készült ételeket, valószínűleg nem jut hozzá minden szükséges tápanyaghoz. A gyerekek gyakran előnyben részesítik a kevésbé egészséges gyorséttermi ételeket, a feldolgozott ételeket, a magas cukor- és alacsony mikrotápanyag-tartalmú nassolnivalókat.
  • Azok a gyerekek, akik speciális étrendet követnek vagy valamilyen étrendi korlátozásuk van, nehezebben tudnak minden, a növekedéshez és fejlődéshez szükséges mikrotápanyagot étkezéssel bevinni.
  • A vegetáriánus és vegán gyermekeknél, illetve akik tejtermékmentesen étkeznek, a kalcium- és vashiány alakulhat ki. Ezek egy fejlődő szervezet esetében veszélyesek lehetnek, ezért ajánlott a más módon való pótlás. 
  • Betegség után. Sorozatos megfázások, vírusos megbetegedések idején és utána a gyermek kimerült lehet, néha nem könnyű gyümölcsöt, zöldséget és más, egészséges ételeket belediktálni. Közben a gyorsabb felépüléshez mégiscsak szükség van megfelelő mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra.

A Supradyn Kids célzott multivitamin készítmény gyermekek számára. A benne található B- és C-vitaminok részt vesznek az energiatermelő folyamatokban. A kedvező hatás eléréséhez az omega-3-zsírsavakból felnőttek számára ajánlott napi adagon (azaz 250 mg DHA és eikozapentaénsav – EPA) felül további 200 mg DHA-t kell naponta fogyasztani.

1 Stagi, S., Cavalli, L., Iurato, C., Seminara, S., Brandi, M. L., & de Martino, M. (2013). Bone metabolism in children and adolescents: main characteristics of the determinants of peak bone mass (Csontanyagcsere gyermek- és serdülőkorban: a csúcs-csonttömeget meghatározó tényezők legfontosabb jellemzői). Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, 10(3), 172–179.

2 Stagi, S., Cavalli, L., Iurato, C., Seminara, S., Brandi, M. L., & de Martino, M. (2013). Bone metabolism in children and adolescents: main characteristics of the determinants of peak bone mass (Csontanyagcsere gyermek- és serdülőkorban: a csúcs-csonttömeget meghatározó tényezők legfontosabb jellemzői). Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism, 10(3), 172–179.

3 Helland, I. B., Smith, L., Saarem, K., Saugstad, O. D., & Drevon, C. A. (2003). Maternal Supplementation With Very-Long-Chain n-3 Fatty Acids During Pregnancy and Lactation Augments Children’s IQ at 4 Years of Age (A nagyon hosszú láncú n-3 zsírsavak pótlása az anya étrendjében a terhesség és szoptatás során javítja a gyermek IQ-ját négyéves korban). Pediatrics, 111(1). doi: 10.1542/peds.111.1.e39

A Supradyn Energia multivitamin, ásványi anyag, koenzim Q10 tartalmú étrend-kiegészítő filmtabletta. A Supradyn ENERGIA multivitamin, ásványi anyag és koenzim Q10 tartalmú, narancs-marakuja ízű pezsgőtabletta édesítőszerekkel étrend-kiegészítő készítmény. A Supradyn Energia 50+ filmtabletta, a Supradyn Immune pezsgőtabletta, valamint a Supradyn Immune Kids gumivitaminok vitaminokat és nyomelemet, a Supradyn Kids vitaminokat, omega-3 zsírsavat és kolint tartalmazó étrend-kiegészítő készítmények. A Supradyn Immune Junior narancs ízű puha karamella étrend-kiegészítő készítmény. 
 

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.